Film Eleştirisi, Sinema, Film eleştirileri, Film kritik, Film yorum
Film Eleştirisi, Sinema, Film eleştirileri, Film kritik, Film yorum


13 Günah
Yazan : Eren ŞİMŞEK

13 Günah
Yönetmen
Daniel Stamm
Senarist
Daniel Stamm
Oyuncular
Mark Webber
Devon Graye
Tom Bower
Tür
Gerilim, Korku
Yapım
93dk. Abd, 2014






Para insanı bir canavara dönüştürebilir.

13 sayısının lanetini vurgulayan sayısız filmlerden en yenisi “13 Sins”. Hayatının en önemli evrelerinden birinde işsiz kalan Elliot ailesine bakmak için çaresiz kalmıştır. Ta ki umulmadık bir telefon gelene kadar. Bu telefondaki yabancı, 13 görev sonunda verilecek parayla Elliot’a hayatını garantiye alabileceğini söyler. Verilen bir görevle başlayan bu oyun 13.oyunla son bulacaktır. Kendi halinde, sessiz bir yaşam süren Elliot farkına varmadan ölümcül bir oyunun içinde buluverir kendini. Oyundan çıkmak için artık çok geçtir.

“The Last Exorcism” yönetmeni Daniel Stamm bu sefer yeni filmiyle karşımızda. İlk filmin aksine türü korku olmasına rağmen bu sefer farklı bir konuyla izleyiciyle buluşuyor. Filmin başrolünde ise Mark Webber yer alıyor. Neredeyse her sene Mark Webber’i beyaz perdede yeni projelerde görüyoruz. Bu sefer ise bir korku filmiyle karşımızda.

Türü korku-gerilim olmasına rağmen korkudan çok gizem-gerilim türünde sayılabilecek bir film. 13 görevi tamamlaması gereken Elliot’un para hırsı ve çaresizliğinin kendisini nasıl değiştirdiğini görüyoruz. Belki de filmde anlatılmak istenen tek konu insanların karakterinin ve mizahının değiştiği üzerine. İzlerken 13. görevin sonunu bekliyor insan ve 13. görevin sonunda beklenmedik bir son yok. Ufak sürprizlerle film bitiyor. 13 görevin işlenişi ve finali açısından zayıf kaldığını söyleyebilirim. Açıkçası daha farklı kurgu ve oyuncu derinliğiyle çok daha iyi bir film olabilirdi.DANIEL STAMM

Klişe Hollywood tarzından biraz olsun uzak durmaya çalışan bir görüntü çizse de, film beklentilerin çok altında kalıyor. Ne derece korku barındırdığı tartışılabilir olsa bile sonuna kadar merakla kendini izlettirmesini filmin tek artısı olarak not alabiliriz. Henüz kendini ispatlamaya çalışan çırak bir yönetmenin elinden çıkan “13 Sins” yönetmen için kendisini zirveye çıkaracak, dikkatleri üzerine çekecek bir film olmamış.

Kan ve şiddetten uzak yalın bir film olan “13 Sins” kurgusu ve sadeliğiyle korkuseverleri tatmin etmiyor. Halbuki konusu itibariyle “Saw” tarzı şiddetin bol gizemin bol olduğu bir kurguyla ortaya farklı boyutta bir film çıkarılabilirdi. 13. görev itibariyle ölümle yaşamı ayıran ince çizgi ölümle para tezine dönüşmüş. Beklentilerin altında olmasına rağmen konusu ve  süresi bakımından izleyende farklı bir tat bırakabilir “13 Sins”

İyi Seyirler…


Bu Eleştiriyi Paylaşın!