Güney Hindistan’da adet görmeye başlayan kız çocuklarının maruz kaldığı şiddeti anlatan harika belgesel.
20. Altın Koza film festivalinde izleme fırsatı bulduğum “Salma”, Hindistan’ın ünlü kadın şairi Salma’nın da yaşamış olduğu bu travmatik çocukluğa değinen harika bir belgesel.
Etrafı erkek faşizmi ile çevrilmiş bir kadının bazen mahçup bazen hırcın hallerine tanık olacak, kendi oğullarınca bile takdir edilmemiş olan mücadelesine tanık olacaksınız. Tahmin ettiğinizden daha öte bir kölelik hali… Uzak değiliz bizlere de bir yerlerden tanıdık gelen bağnazlıklar… Hindistan’ın odalara kapatılan kız çocukları…
Dünyanın öteki ucunda bir yerlerde satılan / evlendirilen hintli kız çocuklarının hikâyesi.
Kimi yerde içinizi daraltan görüntüleri ile yoksul hint köylerine henüz ulaşamamış insan hakları üzerine, Hindistan kadınının haklarını alma yolunda en büyük adımı şair Salma’nin biyografik belgeseli.
Röportajlarla ilerleyen, hüzünlü ancak şaşırtıcı bir belgesel. Kadınların karşılaştığı zorlukları anlatmada başarısı ispatlı bir kadın yönetmen Kim Longinotti’nin elinden çıkma bu harika belgesel sizlere cehalet, din ve erkek faşizmi üzerine düşünme fırsatı veriyor.
Onu daha çocukken kapattıkları ve dokuz yıl boyunca evlenmeye direndiği için tuttukları o küçük pencereli bodrum katını gördüğünüzde ve penceresinden şimdi dışarı bakarak o günleri anlatan şair Salma’yı gördüğünüzde ne demek istediğimi anlayacaksınız…
Bu Eleştiriyi Paylaşın!