Komedi unsuru, yokluğu ve yoksunluğu gözümüze gözümüze sokmak yerine dolaylı olarak hissettirerek aktarıyor. İncelikle sunuyor.
Darbe zamanları… Yoklukların Türkiye’sinin yokluğunun en derinleştiği zamanlar… Batının eğlenceli ve refah içindeki bir sahil kasabasından Foça’dan, doğunun “zazaca” konuşulan o yol gitmez, elektriksiz ışığı bilmez, radyo televizyon çekmez, doktor hemşire öğretmen bilmez coğrafyasına bir inanılmaz ve yazık ki eşi bulunmaz muallimin yolculuğu üzerinedir “Mucize”.
Dört ay devlete sekiz ay allaha bağlı bir Kars’ın köyünün kara kışına ve yoksunluğu üzerine yeni bir Mahsun Kırmızıgül filmi.
Olanların hemen hepsi bir “Mucize” dir. Muallim çoluğunu çocuğunu bırakır memuriyetinin devamı için bir tür sürgüne gider… Gittiği gibi de işler ters gider darbe olur falan… Köyde okul yoktur ve milli eğitim müdürü de “İstersen evine dönebilirsin” der… İlk mucize burada gerçekleşir aslında; muallim “eeee olmaz köylü çocukları böyle bırakmam kalayım” der… “Köye bir okul yapayım, bu kışı burada zorlukla yaşayayım, unutulmuş bu coğrafyanın, unutulmuş ve zazacadan başka dil anlamayan onlarca çocuğuna ve özellikle kızlarına eğitim vereyim” der… Yani “mucize” sürer…
Ancak mucizeler bunlarla bitmez… Peşi sıra “mucize” ler dizilir; eşkiya okul yapar, beton döker, kerpiç dizer, muallim kaçırıldım ayağı ile ülkenin batı yarısındaki çocuklarının rıskını alarak okula verir falan…
Bana kalırsa filmin başından sonuna kadar olan her şey mucize…Tamamen bu sebeplerle filmin üzerine temellendiği batı ve doğunun farkları ve batının doğu ile ilişkisi meselesi doğrudan değilde, ti’ye alınarak anlatılmış… Çünkü filmdeki sosyolojik farklara ve atmosfere bakılırsa batı ve doğu ilişkisi ve farkları ancak mucize insanlar ve mucize durumlarla anlatılarak kotarılabilir veya kapatılabilir görünüyor.
Tüm bunlara rağmen Mahsun Kırmızıgül bir iki kısa sekans dışında doğu ve batı arasındaki farkı duygusal ajitasyonlarla anlatmak yerine komedinin eleştirel inceliğine sığınıyor. Başarılı da oluyor. Komedi unsuru, yokluğu ve yoksunluğu gözümüze gözümüze sokmak yerine dolaylı yoldan aktarıyor. İncelikle sunuyor. Yolsuz, elektriksiz ve okulsuz bir yere gelen batının iyi yürekliliği -burada muallim oluyor- hem rahatlatıyor bizi hemde doğuda yaşamın zorluğu üzerine düşündürüveriyor. Sakat çocuğuna güzel bir kız bulduğu için sevineceğine ağlayan bir anne ile empati kurmaya çalışıyorsunuz ama bir kadına o coğrafyada kiminle evleneceğinin hiç sorulmaması durumuna da kızıyorsunuz. Filmde ki belki de Türkiye sinemasında ilklerden olan altyazı ile geçen Zazaca diyaloglar yetersiz olsa da, bu diyaloglar Zaza toplumuna bir saygı duruşu niteliğinde. Ayrıca seyirciyle olan iletişimi de güçlendiriyor.
Filmin eli yüzü düzgün tek yanı sosyo-politik duruşu da değil. Foça’dan başlayan etkileyici görsellik Kars’ın mükemmel coğrafyasında da sürüyor. Yönetmen teknik yeterliliğini ve görüntüleme olanaklarını başarılı kurgu ile etkileyici sinemasal görüntülerle buluşturmuş…
Oyunculuklar Mahsun Kırmızıgül dahil herkeste başarılı. Talat Bulut mükemmel… O güzelim Ege aksanı ile Zazaca arasında kurduğu tatlı dokunuşlar bile yerli yerinde. Ama Mert Turak “Aziz” karakteri ile hem fiziksel değişimi ve mimikleri ile oyunculuğunu konuşturmuş hemde oyuncu yönetiminde bize yönetmenin maharetini kanıtlamış.
Politik minik dokunuşları ile de Mahsun Kırmızıgül uzak durmamış sosyolojiye; köye gelen muallime köylü soruvermiş “Zazaca öğretecek misin?” diye.
Türkiye’nin kara deliği devasa bir sorununa kıyısından köşesinden değinen her filmin başına gelen Mucize’nin de başına gelecek ve taraflar “taraftarca” konuşacak. Ama nasıl diyordu filmde Aziz’in babası “Bazı insanların gözü kalbinin üzerindedir”… Bu film birazda gözü kalbinin üzerinden bakanlara…
İyi seyirler….
Bu Eleştiriyi Paylaşın!