Bir edebiyat uyarlaması… Atwater’ların 1930 da yayınlanmış aynı adlı eserinden…
Kitapta fakir bir boyacı olan Mr. Popper’s ın, filmde zengin bir emlakçı olması gibi büyük değişikliklerle yapılmış olan bu edebiyat uyarlamasında; kitabın 1930′ lu yıllarda çocuklara kazandırmayı amaçladıklarından ciddi bir sapma olduğu aşikar. Sadece böyle büyük değişikliklerle içi boşaltılmış karakterler değil; “Geçmişinize ve değerlerinize sahip çıkın.” gibi klişe bir öğüde bile ulaşmak için abartılı bir yolun tercih edilmiş olması da eklenince, ” Babamın Penguenleri” birkaç komik enstantane ve küçük görsel oyunlardan ibaret sıkıcı bir filme dönüşüveriyor…
Günümüzün, özellikle fantastik sinemaya hakim olan anlayışı ne yazık ki yarattığı etkileyici -bazen abartılı- görsellikle seyirciyi vurmayı amaçlıyor. Bu yüzden hikâyesi gediklerle dolu filmlerle artık daha sık karşılaşıyoruz…
Aslına bakarsanız bu tarz hikâyeler kaçınılmaz olarak bilgisayarda yaratılan bu görselliğe (CGI) ihtiyaç duyuyor. Ancak hatalı olan şimdiye kadar yapılmış olan bu tarz başarısızlıklardan ders alamamış yapımcıların, fantastik sinema tutkunlarının hikâyeye fazla takılmadıkları yanılgısı…
Jim Carrey’in komedi yeteneği ve fizik esnekliği ve tabii yine bundan feyz alan espriler ile zar zor ilerleyen film, filmografisi ile de pek parlak bir çizgide ilerlemeyen Mark Waters tarafından yönetilmiş…
İflah olmaz bir gezgin olan babasından uzun yıllar haber alamayan Popper’s ın, bir gün babası tarafından kendisine yollanan penguenlerle değişen hayatını konu ediniyor.
Penguenler kendisine çocuklarını ve eşini yeniden kazandırabilecek mi?
Koklayarak şehirde Popper’s a ulaşan penguenler mi size daha garip gelecek yoksa rezidansda ki dairesine kayak pisti kurup patenle kayan Jim Carrey mi ?
Filmin Türkiye vizyonunda adının “Babamın Penguenleri” olarak değiştirilerek, Popper’s in çocuklarının bir nevi özneleştirilmesi, hem orjinal hikâye ile hem de filmin kendi hikâyesi ile pek örtüşmemiş… Ama siz endişelenmeyin bunu farkedemeyeceğiniz kadar yüzeysel bir edebiyat uyarlaması ile buyrun size “Mr. Popper’s Penguins”…
Bu Eleştiriyi Paylaşın!