Film Eleştirisi, Sinema, Film eleştirileri, Film kritik, Film yorum
Film Eleştirisi, Sinema, Film eleştirileri, Film kritik, Film yorum


47 Ronin
Yazan : Mustafa IRMAK

47 Ronin
Yönetmen
Carl Erik Rinsch
Senarist
Chris Morgan
Hossein Amini
Oyuncular
Keanu Reeves
Hiroyuki Sanada
Kô Shibasaki
Tür
Dövüş, Aksiyon, Fantastik
Yapım
119dk. Abd, 2013






Uzak doğunun gizemli ve fantastik tarihinde derinlere dalıyor ve onurları için savaşan efendisiz samurayların, roninlerin hikayesine uzanıyoruz. Kıyasıya bir mücadele. Onurları ile ölebilmek için savaşan insanlar. Japon kültürü ve samuray felsefesinin etkileyici bir gösterisi 47 ronin. Dünyanın belki de en iyi bilinen kültürlerinden biridir Japon kültürü.
1980 lerde James Clavel’ in romanı Shogun dizi olarak hayatımıza öylesine bir girmişti ki o dönemin tüm çocukları ellerinde tahta kılıçlarla birer samuraya dönüşmüştü. Bu kadar akılda kalması ve etkileyici olmasının sebebi, estetiği ve zengin kültürü ile samurayların “Saygı” “Uyum” “Onur” “Ahlak” ve “Değerler” e olan bağlılığıydı. “Ölmek” bir samuray için korku değil savaşın tam ortasında da olsa üzerine doğru koşabileceği bir durumdu. Bu ve benzeri diziler bizlere Japon olmak veya samuray olmak dendiğinde fedakarlık ve ahlaki duruşu hatırlatırdı.
Günümüzde minicik bir skandalda bile istifalarını basan Japon yöneticilerinin hiç de az olmaması bu geleneklerle ilişkilendirilebilir belki de. Bu dizilerle büyüyen bizim neslimizin yöneticilerinin ise durumu ortada.

                                                                                                                                                                          CARL ERIK RINSCH  
Filme gelirsek; Samuray topraklarında bir melez olan Kai sürekli dışlanmakta ve samuraylar arasına kabul edilmemektedir. Onu ormanda Tengu keşişlerinden kaçarken ve ölmek üzereyken bulan liderin kızı Maki ise Kai’ ye tutku ile bağlıdır. Uzun yıllar sonra karanlık büyüleri ile ortaya çıkacak olan büyük bir tehlikeyi  Kai, bu aşkı ve doğaüstü yetenekleri ile yenmeye çalışacaktır.
Baştan sona görselliğin ve bilgisayar efektlerinin sırtladığı cılız ve o çok bildik Ronin Efsanesi meselesiyle durumu kurtarmaya çalışan film, zaman zaman gerçekten de ağırlaşan temposu ile izleyiciyi yorsa da özellikle sonlara doğru kabuğunu yırtarak keyifli ve izlenir bir hal alıyor.
Keanu Reeves Matrix’ den sonra ilk defa bu kadar iyi oynamış. Reeves aksiyonların ve büyük prodüksiyonların aranılan oyuncusu artık. Melez Kai rolünde ise biraz zorlanmış. “Son Samuray” (2003) da Tom Cruise’ un yakaladığı samuray estetiğini yakalayamasa da, özellikle aksiyon sahnelerinde yeteneğini göstermiş.
Etkileyici… Samurayların onurları ile ölmek için Shogun’ dan istedikleri Harakiri “seppuku” törenini görmek için bile izlenir… İyi seyirler.


Bu Eleştiriyi Paylaşın!